Телефони за резервация
 +359 878 511 607
 +359 879 409 169
 
Дряновски манастир - Пещерата „Бачо Киро" - 20км. от к. "Белла Терра"

Дряновски манастир

Историческият Дряновски манастир "Св. Архангел Михаил" е разположен на около 4 км. от гр. Дряново сред живописното ждрело на Дряновската река, а гордо величествено над него се издигат скалите на „Стражите".

Пещерата „Бачо Киро"

"Бачо Киро" е една от най-посещаваните пещери в България. Тя е сред Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз.

Велико Търново - Арбанаси - 30 км. от к. "Белла Терра"

Велико Търново е един от най-старинните градове в България. Старинната част на Велико Търново - царският дворец от времето, когато е бил столица на България по време на Второто българско царство (1187 -1393), е разположен на 3 хълма - Царевец, Трапезица и Света гора.

Комплекс Арбанаси се намира на 4 км. от Велико Търново. Прочут е с възрожденските си къщи, старинни църкви и чудотворната икона на Св. Богородица.

Боженци -19 км. от к. "Белла Терра"

Село Боженци е архитектурно-исторически резерват и е част от културните паметници на Юнеско. В него е запазена архитектурата от Възраждането.

Трявна - 21 км. от к. "Белла Терра"

Възниква през втората половина на 12 век с името "Търнава". В Тревненския Балкан през 1192 г. българските царе Асен и Петър разгромяват войските на император Исак II Ангел. В чест на тази гръмка победа е изградена църквата "Св. Архангел Михаил", която се е запазила след няколко опожарявания и в момента е един от най-старите източноправославни храмове в Централна България. Заедно с църквата "Св. Никола" (построена през 40-те години на XIX век), играе жизнена роля в оцеляването на българският дух сред населението през годините на чуждото иго. Най-старите официални сведения за Трявна са от времето на Османско владичество -15/16 век. Там селището фигурира с името Трявна. През Възраждането Трявна се оформя като процъфтяващ икономически и културно-просветен център. Сред занаятите развиващи се в града се отличават иконописта, дърворезбата, дюлгерството. В Трявна е създадено второто светско училище в България - през 1839 г.

Габрово - Етъра - Соколски манастир - 18 км. от к. "Белла Терра"

Град Габрово са намира в сърцето на Стара планина. Близо до града е туристическата местност "Узана", където се намира географският център на България.

АЕК "Етър" е първият по рода си музей в България. В музея са разположени 50 обекта - технически съоръжения на вода, къщи със занаятчийски работилници, обекти с обществено значение. 

Соколският манастир е основан в началото на 1883 год. Манастирът "Успение Богоридично" отстои на 15 км югоизточно от Габрово в местността Соколова пещера в северния склон на Стара планина.

Паметникът Шипка - село Шипка - 60 км. от к. "Белла Терра"

Храм-паметникът Шипка е създаден във връзка с драматичните исторически събития от Руско-турската освободителна война. Той е един от най-впечатляващите, със своите размери и историческа стойност, български паметници.

Село Шипка: Първият най-забележителен, красив и впечатляващ паметник на българо-руската дружба в България е Шипченският манастир. Той е създаден в знак на възпоменание и възхвала на православните руски войни и български опълченци отдали живота си за свободата на България през Освободителната война.

Плаковски манастир - 30 км. от к. "Белла Терра"

Плаковският манастир „Св. Пророк Илия" се намира близо до село Плаково, на 18км. южно от Велико Търново.

Манастирският комплекс се състои от черква, жилищни и стопански сгради. Над входната врата под откритата нарктика е нарисуван единственият стенопис с ктиторски надписи. В църквата се пази ценна икона на Христос и 12-те апостола, дело на Захари Зограф (1845г.). В манастира се пазят и други икони от Захари Зограф, както и стари ръкописи и старопечатни книги. Интерес представляват и жилищните сгради и величествената 26-метрова камбанария, издигаща се над западната манастирска жилищна сграда. И двете са строени от майстор Колю Фичето (1856г.). Понастоящем манастирът, който е постоянно действащ, е обявен за паметник на националната култура.

Капиновски манастир - 40 км. от к. "Белла Терра"

Капиновският манастир „Св. Никола" е построен край река Веселина в полите на красивия Еленски балкан. Обителта се намира на 18км. от град Велико Търново. Погледнат от север, „Св. Никола" поразително прилича на средновековна крепост.

Масивни дървени порти и стръмни стъпала от камък извеждат в манастирския двор, в средата на който се издига манастирската църква. В нея се съхранява богата колекция от икони, сред които икона на Св.Богородица, най-вероятно рисувана от Папа Витан и иконографски творби от близкия Плаковски манастир.

Батошевски манастир - 50 км. от к. "Белла Терра"

Батошевският манастир се намира на няколко километра над село Батошево, което от своя страна отстои на около Юкм. на юг от град Севлиево на брега на река Росица.

Килифаревски манастир - 30 км. от к. "Белла Терра"

Днешният комплекс на Килифаревския манастир „Св. Рождество Богородично" лежи на поречието на р. Белица на около 4 км. югоизточно от търновското градче Килифарево. В началото на своето съществуване Светата обител е била разположена върху близкия хълм.

Манастирът е едно от най-важните средища на средновековната българска просвета и книжнина. За кратко време се формира Килифаревската книжовна школа, в която през 1360-та година вече се обучават 460 ученика, най-известният от които е бъдещият български патриарх - Евтимий Търновски. Комплексът включва още две красиви двуетажни жилищни сгради във възрожденски стил, по-старата от които датира от 1849 г. Манастирът е обявен за паметник на културата.

Патриаршески манастир - 40 км. от к. "Белла Терра"

Манастирът „Света Троица", известен още и като Патриаршески манастир, е разположен на около 10 км. от античната крепост Царевец и старата българска столица Велико Търново. Намира се в прекрасна местност, в подножието на непристъпни скали.

Малко преди освобождението от османско иго манастирът е възстановен с помощта на извстния майстор Кольо фичето. Той издига църквата, след което друг известен майстор Захари Зограф я изографисва. За съжаление, земетресението през 1913 г. разрушава храма и другите сгради. Дизайнът, на реконструираната след това и запазена до днес църква, е различен от този на Кольо Фичето, тъй като съдържа куполи, забранени за православните църкви по време на робството.

Мердански манастир - 50 км. от к. "Белла Терра"

Мерданският манастир „Св. четиридесет мъченици" е разположен в източния край на село Мерданя, Великотърновско, непосредствено до пътя свързващ Велико Търново и Елена.

През 19 век манастирът е превърнат в девически манастир, какъвто е и до ден днешен.

Петропавловски манастир - 40 км. от к. "Белла Терра"

Петропавловският манастир (известен още и като Лясковски) е един от 14-те манастира в околностите на Велико Търново, които са били построени по време на Второто българско царство (12-14-ти век). Манастирът и особено неговата 31- метрова камбанария се открояват забележимо на фона на хоризонта, напомняйки на тайнствен средновековен замък. От терасата на манастира се разкрива великолепна гледка към Дунавската равнина и Стара планина.

През 1874г. митрополит Иларион Макариополски отваря първата българска семинария в манастира, която продължава да съществува до 1885г. За нещастие през 191 Зг. голямо земетресение по тези земи разрушава манастирската черква, източното крило на манастира и няколко други по-малки постройки. След дълга реконструкция, понастоящем Св. Петър и Павел приемат посетители от всички краища на света.

Преображенски манастир - 40 км. от к. "Белла Терра"

Преображенският манастир е разположен в изключително живописна местност на около 10 км. от античната крепост Царевец. Много красива гледка се открива от двора на манастира кьм пролома на реката и отсрещния отвесен скален рид, в подножието на който се забелязва и друга обител - Патриаршеският манастир „Св. Троица".

Преображенският манастир е основан през 14-ти век и в момента е действащ. Съборната църква „Свето Преображение" е с уникална архитектура, на която трудно може да бъде намерен аналог в някой от другите български манастири. Впечатлява и живописната украса, създадена от видния български живописец Захари Зограф.

КРЕПОСТИ

Крепостта „Боруна"

Една от крепостите в района на Дряновския манастир е крепостта „Боруна". Тя е разположена на платото зад скалата „Боруна". Построена е по времето на византийския император Юстиниан.

Крепостта „Градът"

Крепостта „Градът" е разположена в историческата местност „Стринава", която представлява плато, отстоящо на около 2 км югозападно от град Дряново. Неговата площ е около 6 кв. км. Почти от всички страни е заобиколено от високи отвесни скали. Тя се намира на пътя от Северна за Южна България, преминаващ през Крънския проход. Платото, на което е разположена крепостта, има господстващо положение сред околните планински ридове и чрез система от сигнални огньове е можело да се съобщи за възникналата опасност.

Гостилица - крепостта Дискодуратера На 2 км южно от с. Гостилица до р. Янтра се намират развалините на старата римска крепост Дискодуратера, построена през втората половина на II век. Тя е била важен пътен възел и търговски център през късната античност и Средновековието.

Хотнишка екопътека

Хотнишката екопътека е изцяло изградена в ждрелото на р. Бохот. Според експерти Хотнишкият водопад, който се намира в ждрелото, води класацията за най-атрактивен водопад в Северна България.

Това прекрасно кътче от България се намира край с. Хотница, Великотърновско. Край селото през лятото на 2006 г. бе открито най-старото обработено злато в света - на 7000 г. (До сега най- старото беше Варненското - на 5000 г.).

Екопътека Узана

Екопътека с дължина около 3 км., започваща от границата на поляната с парка "Българка" и развиваща се в разнообразна горска местност.

Дряновска екопътека

Дряновската екопътека е в района на Дряновския манастир и започва от долината на Андъшка река, приток на Дряновска река, където се намира и известната туристическа пещера "Бачо Киро". Районът е впечатляващ със скални венци, скални ниши, няколко типа пещери (водни и сухи хоризонтални, вертикални), прагове, водопади и уникални еворзионни котли, внушителни скални блокове и валуни, ждреловидни долинни участъци, въртопи, валози, кари, карни полета и др.

Географското положение на района на екопътеката, може да се определи като едно от най-изгодните. Дряновският манастир е на 3,5 ч. път от София, на 4 ч. от Варна, на 3 ч. от Пловдив и на 2,5 ч. от Русе, което прави възможни дори еднодневни посещения от най- големите градски селища на страната.

Via Ferrata

Ако сте любители на красотата на природата и пешеходния туризъм можете да съчетаете своето любимо занимание с посещение в град Дряново. Градът предлага приятни възможности за екотуризъм по екопътеки, една от които е Via Ferrata. Тя се вие от Дряновския манастир, край ж.п. линията, по брега на река Дряновска, край Сини вир, по каменни и железни стълби излиза на ръба на скалния венец източно от манастира, и по камениста пътека води до платото Стринава. След това екопътека Via Ferrata се спуска през гората край манастирското лозе и завършва на паркинга пред манастира.

Маршрутът разкрива невероятна панорамна гледка към Дряновския манастир и град Дряново. Наличието в района на исторически обекти, природни дадености и разнообразен растителен и животински свят създават условия за пешеходен туризъм, алпинизъм, ориентиране, риболов, бране на гъби и билки.