Телефони за резервация
 +359 878 511 607
 +359 879 409 169
 
  
Март - Месец на благотворителност за интеракт клуб София - интернешънъл към англииска гимназия "Меридиан 22"

Март протече nog знака на благотворителността за учениците от Английска гимназия „Меридиан 22", членове на Интеракт клуб София-Интернешънъл. По инициатива на клуба под наслов Ла дарим искрица радост" на 29 март в театър „София" се състоя представление на комедията „Безпаметна любов", набраните средства от която бяха за Дома за стари хора - кв. Дървеница. Това стана възможно благодарение на активността на младежите, които влязоха във връзка с театър „Искри и сезони" и дни наред продаваха билети, за да осигурят необходимите средства. На възрастните бе осигурен транспорт до и от театъра, за да се насладят на среща с изкуството и да се откъснат от ежедневието.

Благотворителният концерт на учениците от „Меридиан 22" на 30 март също имаше благородна цел - да набере средства за медицинска помощ на незрящи деца. Ентусиазираните участници - от най-малките ученици на училище „Меридиан 22" - до гимназистите от 8., 9. и 10. клас изявиха своя артистичен талант в представените фолклорни и модерни песни и танци, балет, класически изпълнения на китара. Доказателство, че словото, музиката и танцът свързват хората и раждат приятелства в името на обща кауза, беше участието в спектакъла и на гостите на гимназията - ученици от Лос Анджелис.

Училищната общност на „Меридиан 22" все още е под въздействието на вълнуващите преживявания, породени от десетдневната визита на групата ученици от Wild wood School, Лос Анджелис, САЩ. Основната цел на проекта на разменни начала с гимназия „Меридиан 22" е оказването на помощ на домове за деца в неравностойно социално положение. Wildwood School е Боженци, Габрово, Етъра. Американските ни приятели бяха очаровани от красотата на българската природа, запознаха се с културно-историческото ни наследство в региона, с великденските обичаи; наблюдаваха грандиозния спектакъл „Светлини и звуци" на хълма Царевец във Велико Търново.

Но развлекателната част само допълваше всеотдайната благотворителна работа, която беше основен повод за заминаването там - децатаучилище, 6 което учат деца на известни холивуд- ски личности, но повод за възхищение будят ценностите, които то изгражда у своите ученици - възпитава ги в дух на състрадателност към по - слабите и социално ощетените, учи ги как със собствен труд, талант и съпричастие могат да дарят човешка близост, радост, подкрепа.

Именно разбирането, че може и трябва да се помогне, че стореното за другия обогатява и нас самите, обедини учениците от „Меридиан 22" с техните връстници отвъд океана. Дипломната програма на International Baccalaureate с програмата си Творчество, активност, социални дейности" (Creativity, Action, Service) като задължителен елемент към академичния курс формира именно такава нагласа и отношение на младите към нуждаещите се, за работа в служба на обществото. Затова още деня след пристигането си след 15-часов полет и следващите няколко дни, младежите от САЩ, заедно с нашите ученици, посветиха на дечицата от Дом за деца от социалнослаби семейства - „Деница".

Сградата на детския дом светна, огряна от новите многоцветни витражи, които каките и батковците изрисуваха по прозорците на стаите и салона. Огромна беше радостта на малките от обичта, с която гостите ги прегръщаха, и заедно с тях оцветяваха, учиха английски песнички, редиха пъзели, танцуваха, рисуваха тениски. Когато малките отидоха да спят, големите се заеха да почистят и освежат външните площадки - боядисаха люлките и катерушките, посадиха цветя.

От 1 до 5 април групата прекара в комплекса „Белла Терра", близо до Дряново. Той беше отправна точка за много интересни посещения на Дряновския манастир, пещерата „Бачо Киро", Трявна,от Дома за деца 6 неравностойно социално положение в Габрово ги очакваха. Предпразничните дни бяха посветени на обитателите на дома и на украсяването на сградата им. Заедно със сирачетата младежите се забавляваха и им подариха прекрасни мигове - пяха песни, играха футбол и баскетбол на двора, рисуваха по стъклата, изготвиха албуми със снимки и саморъчно пригот- вени бижута, които им подариха за спомен, заедно с топки и други спортни пособия, осигурени специално, а част от тях донесени от САЩ.

Усмивките на децата от дом „Деница" в София и на габровските деца бяха безброй, удовлетворението на младежите - голямо, а раздялата с обещание за още срещи догодина. Тези десет дни са само началото на международния проект между Wildwood School и Английска гимназия „Меридиан 22". Вече се готвим за посещението си в Лос Анджелис, където Wildwood School работи по постоянна социална програма, в която ще се включат и нашите ученици. А догодина по същото време очакваме отново американските си приятели!

РАДКА СТАМЕНОВА, РК София-Интернешънъл